Kantoor Jongerius bereikt hoogste punt

Image

Donderdag 23 november heeft de restauratie van het kantoor Jongerius haar hoogste punt bereikt. Met het plaatsen van de lantaarns op de hoeken van het kantoor werd dit bijzondere moment gevierd. De gevels zijn gerestaureerd door het omkleden middels een isolatie laag.  Hiermee voorkomen we dat de waardevolle historische self made staalconstructie moeten worden vervangen en behouden kan blijven. Bouwkundig herstel en conservering van het monument worden op deze wijze gecombineerd.


Voorbereidingen groene tribune Bosbaan

Image

De Bosbaan krijgt ter hoogte van het Olympisch Trainingscentrum van de KNRB (Koninklijke Nederlandsche Roeibond) een vaste 'groene' tribune, die wordt verwerkt in het talud. Om de grond te verdichten zijn er deze week bijna 400 zakken met 1m3 zand geplaatst. Vanaf eind oktober start de inrichting van de nieuwe tribune in het Amsterdamse Bos. We kunnen niet wachten op het eindresultaat!

 

Image

     


Waar begin je aan?!

Image

Donderdag 12 juli een avond over particulier en medeopdrachtgeverschap in Pakhuis de Zwijger. Bewoners komen aan het woord over medeopdrachtgeverschap en nut en noodzaak van meer invloed op de opdracht en het bouwen aan huis, buurt en stad. Voorzitter van CPO Amstelwijck, Ronald Koopmans en Carin ter Beek zijn uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Amstelwijck is een goed voorbeeld van een geslaagd CPO project Een maatpak voor iedereen van initiatief tot interieur. Ben je geïnteresseerd in actuele CPO of PO initiatieven in Amsterdam of Utrecht bel gerust. Wij gaan graag met en voor jullie aan de slag!

 


Opening kantoor Jongerius!

Image

Vrijdag 25 mei is het kantoor Jongerius feestelijk geopend door burgemeester Jan van Zanen, gedeputeerde Mariëtte Pennarts en voorzitter van de stichting Frans van Seumeren. Veel aandacht in de verschillende media; we hebben gewerkt aan prachtig verhaal. 

Tijdens de Dag van de Architectuur houden we gedurende de dag presentaties en rondleidingen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar… schrijf je in via: http://www.aorta.nu/agenda/jongerius-kantoor/


68 woningen Waterveld Schagen

Image

Samen met FARO architecten werken wij voor BPD aan het woningbouwplan Waterveld in Schagen. Met een vijftal woningtypes maken we een wijk van 68 woningen. Hierbij hebben we een ontwerp gemaakt vanuit de historische opzet van het Loet, de oorsprong van de stad Schagen. Momenteel wordt gewerkt aan de planuitwerking voor de aanvraag omgevingsvergunning.


Studie poppodium Burgerweeshuis

Image

Voor de gemeente Deventer maken we een ruimtelijke studie voor de toekomst van het Poppodium het Burgerweeshuis. Samen met 4Advies, diverse adviseurs en de opdrachtgever puzzelen we naar een toekomstbestendige invulling van programma en gebruik.  


10 Jaar!

Image

Donderdag 01-02-2018; het is tien jaar geleden dat wij zijn gestart met BLAUW architecten. Na mooie projecten, resultaten en samenwerkingen een mijlpaal; tijd voor taart en champagne...! Dank aan ons team en aan alle mensen met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Op naar de volgende tien jaar! 
 

Image

Image

     


Glas in lood Kantoor Jongerius

Image

Zestig glas in lood panelen over het leven en de ambitie van Jan Jongerius; prachtig gerestaureerd door Atelier Hagemeijer. Bewaard gebleven door de jaren heen en nu terug geplaast in de orginele pui. Een geweldig kleurenboeket aan licht valt binnen in de monumentale hal met marmeren vloer en trap. Een tipje van de sluier want de laatste weken van de restauratie zijn aangebroken. Oplevering maart 2018; meer mooi nieuws volgt spoedig.


Opening UCo

Image

Vrijdag 22 september werd door burgemeester van Zanen UCo geopend. Een geweldige happening! Met ongeveer 600 genodigden hebben we genoten van een borrel en een hapje. Voor BLAUW een inspirerende plek waar we prettig werken aan mooie projecten. In het komende jaar gaan we ons aantrekkelijk maken door samen te werken met de bedrijven om ons heen. Ben je nieuwsgierig en niet geweest? Bel gerust, voor een kopje koffie maken we tijd.

Carin & Roel

Image

Image

     


Start verbouw boerderij Leusden

Image

We zijn na de bouwvak gestart met de verbouwing van de, prachtig landelijk gelegen, boerderij aan de rand van Leusden. Begin 2018 zijn we klaar, meer informatie volgt…


Wij zijn verhuisd!

Image

Wij zijn verhuisd naar de 2e Daalsedijk nummer 6a. 

Een prachtige oude werkplaats van de NS. Gerestaureerd en getransformeerd tot werkplekken. Samen met Except zijn we de eerste deelnemers van UCo. Deze werkomgeving zal de komende maanden verder vormgegeven en ingevuld worden. Wij krijgen er energie van! Nieuwsgierig? Kom langs voor een kopje koffie, en natuurlijk geven we nog een spetterend openingsfeest....

 

Image

Ons volledige adres:

BLAUW architecten bv bna

2e Daalsedijk 6a

3551 EJ Utrecht

Ons telefoonnummer is hetzelfde gebleven.

Image

     


Nog 9 weken...

en dan verhuizen!

Image

Het is bijna zover, 1 april gaan we verhuizen naar een prachtige plek. Deze oude monumentale treinloods wordt volledig energieneutraal. Samen met andere ondernemers, met een gezonde duurzaamheidsambitie, zullen we hier gaan werken. We kijken er echt naar uit.

Image

     


Nieuwe werkruimte

Image

Onze nieuwe werkruimte begint aardig vorm te krijgen. Een monumentale treinloods met karakteristieke sheddaken, veel licht en energie neutraal gerenoveerd. Except nam samen met de NS het initiatief. Samen met de UCo partners geven wij vorm aan het interieur. Een plan met veel groen en een passende plek voor alle partijen.

Image

     


Mijlpaal

Image - start sloop van de garage

start sloop van de garage

Afgelopen maandag vond een eerste belangrijke stap richting de restauratie en transformatie van het rijksmonument kantoor Jongerius plaats; de demontage van de garage. Deze aanbouw werd in 1943 gebouwd tegen de westzijde van het kantoor van Jan Jongerius. De komende maand wordt het monument losgekoppeld van de aanliggende bebouwing.

Fotografie: Andre Russcher

Image

     


#DVDA Utrecht

Dag van de Architectuur 2016

Image

Tijdens de Dag van de Architectuur heeft "Jongerius" 300 bezoekers mogen ontvangen. Belangstellenden kregen een rondleiding in de gerestaureerde villa en het in 2017 te restaureren kantoor. Roel gaf tekst en uitleg over de transformatie- en restauratieplannen waar we samen met de familie aan werken. 

Image

     


Verbouwing Roeiaccommodatie Rijnland

Image

Roeivereniging Rijnland wil graag het verenigingsgebouw op bepaalde punten verbeteren.
Aan ons de vraag daar samen met hen naar te kijken. Een leuke nieuwe opgave!


Huis-in-huis in Volkskrant Magazine

Image

In het Volkskrant Magazine van zaterdag 28 mei stonden Frank en Carolien met hun boerderij.

Een leuk stuk over hoe zij met hun eigen handen een huis bouwden binnen in een enorme koeienstal. Het ontwerp maakten wij voor hen, maar zij maakten het af. "Het leuke van zo'n huis-in-huis is dat je met een beperkt budget toch zo mooi kunt wonen. Doordat we niet de hele schuur hebben volgebouwd en het dak niet hebben geïsoleerd, wat erg duur is, konden we dit doen." vertelt Carolien tegen de Volkskrant.


Hoogste punt

Image

Het hoogste punt van ons project Amstelwijck is bereikt! Onder het genot van een biertje hebben we dit gevierd met VINK Bouw, Lingotto en natuurlijk onze CPO deelnemers.

Image

     


Terug in Delft

Image

Terug in Delft bij roeivereniging Proteus Eretes voor mooie nieuwe opdracht. Dinsdag 9 september werd het contract getekend. 
Samen met leden en oud-leden gaan we kijken hoe het verenigingsgebouw kan worden uitgebreid met een roeibak. Tegelijkertijd kijken we hoe middels kleine aanpassingen de accommodatie functioneler en aantrekkelijker kan worden gemaakt.


Deelnemers kijken op de bouw

Image

De CPO deelnemers van het project Amstelwijck, hebben dinsdag 2 februari rond mogen kijken op de bouw. 

Twee begane grond woningen, een appartement en de parkeergarage waren opengesteld, zodat de toekomstige bewoners er een kijkje konden nemen.

Goed om te zien dat de mensen enthousiast waren!


Kantoor Jongerius Pilotproject

Image

Creatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken bij monumenten

Rijksmonumenten staan voor grote uitdagingen om ervoor te zorgen dat hun gebouwen minder energie gebruiken. Om te onderzoeken welke maatregelen het best werken, krijgt een aantal rijksmonumenten een bijdrage voor energiebesparende maatregelen van minister Bussemaker.

‘Bij renovatie of herbestemming wordt er nog onvoldoende gekeken naar mogelijkheden om energie te besparen. Dat is logisch, want het vergt veel creativiteit om de cultuurhistorische waarde in tact te houden. Deze rijksmonumenten laten zien dat er volop ideeën zijn in de sector waar anderen van kunnen leren,’ aldus minister Bussemaker.

Aan de pilot doen onder meer musea, molens,  boerderijen en voormalige fabrieken mee. Zij krijgen een eenmalige subsidie voor  duurzaamheidsingrepen als aanvulling op de te maken kosten bij de herbestemming of restauratie van het gebouw.

De pilotprojecten worden grondig geëvalueerd, het ministerie van OCW wil op deze manier inzicht krijgen in de kansen en uitdagingen van verduurzaming in deze sector en de hierbij best passende stimuleringsmaatregelen.


TV opnames

Huis-in-Huis

Image

Vrijdag 2 oktober kregen Frank en Carolien een TV-ploeg van de KRO/NCRV te gast. Het team kwam bij hen thuis opnames maken voor het lifestyle programma BinnensteBuiten.

Frank en Carolien doen verslag van deze dag in hun blog

We kijken uit naar deze uitzending!


Startbouw CPO Amstelwijck

Image

Vrijdag 19 juni hebben we samen met de bewoners de eerste paal geslagen voor het woningbouw project blok H3 aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam. Na een jaar ontwerpen en uitwerken zijn we trots op het reslutaat en kijken we uit naar de realisatie van het eerste CPO project op de ZuidAs.


Scholenbouw Atlas

Image

Woensdag 10 juni is de Scholenbouw Atlas gepresteerd aan het publiek, een prachtig boek met mogelijkheden voor het verbouwen van basisscholen. Een actuele vraag bij een opgave waar we de komende jaren voor komen te staan. De van Brienenoordschool van onze hand staat als voorbeeld genoemd op pagina 152.


Oplevering medispa

Body Vital geopend!

Image

Afgelopen week hebben we medispa Body Vital opgeleverd. Met een positief gevoel kijken we terug op het ontwerp- en bouwproces. Wij wensen Sietske en haar team veel succes!