Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Transformatie rijksmonument

Jaar
Locatie
Utrecht
Type
Utiliteitsbouw
Opdrachtgever
Stichting Vrienden van het Jongerius Complex
Status
Ontwerp

Na een langdurige restauratie en oplevering van Villa Jongerius heeft de Stichting Vrienden van het Jongerius Complex alle aandacht gevestigd op de restauratie en transformatie van het Jongerius kantoor. Samen met de stichting hebben we een opdracht geformuleerd die tweeledig is: onderzoek naar de toekomstige waarde van het totale Jongerius complex binnen alle ontwikkelingen in dit deel van Utrecht en een restauratie- transformatieplan om het monument weer terug te brengen in de sfeer zoals het werd opgeleverd en in gebruik genomen in 1936.

Image - De kinderen van Jan en Heinnie Jongerius

De kinderen van Jan en Heinnie Jongerius

Het belang van behoud, restauratie en herbestemming van het totale Jongerius complex wordt extra onderstreept door de strategische ligging aan Merwede kanaal/Veilinghaven, en alle toekomstige ontwikkelingen in de directe omgeving van het complex. De nieuwbouw wijk die na de aankoop van de grond door de gemeente Utrecht  in het gebied Merwede Kanaalzone 4,  binnen enkele jaren moet verschijnen en de ontwikkeling rond Stationsgebied Fase 2. Door de omklap van de Jaarbeurs richting Overste den Oudenlaan, de aanleg van de centrale wandelpromenade richting centrum en de afvang van al het autoverkeer van de westkant van Utrecht voor het Merwede kanaal, komt  het Jongerius complex als een uniek beeldbepalend gebouw aan de poort van het nieuwe centrum van Utrecht te liggen.

Image - Een werkruimte in het Jongeriuscomplex

Een werkruimte in het Jongeriuscomplex

De opgave op gebouwniveau heeft hierdoor een grote betekenis voor de omgeving. Voor de nieuw te ontwikkelen woonwijk genereert het complex een meerwaarde, qua programma wordt bijvoorbeeld gedacht aan bijeenkomsten en horecavoorzieningen. Hiermee zal de maatschappelijke en sociale bijdrage van het monumentale complex aan de omgeving gezien kunnen worden als een stedelijke verduurzaming van dit deel van Utrecht.