Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Van Brienenoordschool

Jaar
Locatie
Rotterdam
Type
Utiliteitsbouw, Interieur
Opdrachtgever
Bestuur van Brienenoordschool
Status
Opgeleverd

Het gebouw bestond uit drie delen: een kleuterafdeling uit de jaren zeventig, een middendeel uit 2003 en een gymzaal. De kleuterafdeling was verouderd en moest worden gesloopt. Daarvoor in de plaats is de nieuwe uitbreiding gekomen. Door de beperkte bouwenvelop, werd het een compact gebouw. De nieuwbouw vormt de kop van het gebouw en geeft de school zijn gezicht naar de wijk.

Problemen van het bestaande gebouw hebben we opgelost door een heldere opzet te maken waarin functies efficiënter over de ruimten zijn verdeeld. Door het programma met BSO-ruimte uit te breiden, konden we de school drie extra lokalen aanbieden: een computerlokaal, een kook/handenarbeidlokaal en een speellokaal.

Op de eerste verdieping van de nieuwbouw liggen aan weerszijden van de centrale hal de vier kleuterlokalen, het computerlokaal en het lokaal voor Remedial Teaching.

Elk lokaal heeft zijn eigen kleur zodat de kleuters gemakkelijk hun lokaal kunnen vinden. In de kleuterlokalen zijn de toiletten zo geplaatst dat de docenten toezicht kunnen houden. Voor de natte hoek hebben we een verhoogd podium ontworpen met op ooghoogte ramen naar de hal. Vanuit de hal biedt een groot venster zicht naar buiten: het oog naar de wereld.

Een royale tribunetrap verbindt de verdieping met de kleuterentree. Beneden bevinden zich de BSO-ruimten, de administratie en de kamers voor de directie en docenten. Door zijn breedte is de hal een multifunctionele ruimte waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Vanuit zijn kamer op de hoek heeft de directeur zicht op de twee schoolpleinen. Zo is hij betrokken bij wat er rond de school gebeurt.

De open plint en het grote venster maken de school uitnodigend en transparant. De luifel verbindt de nieuwbouw met het oude deel en verzacht de overgang tussen de school en de omgeving. Op de twee schoolpleinen krijgen de kinderen alle ruimte om veilig te spelen. In een afsluitbaar deel van de school bevindt zich de BSO, toegankelijk via een eigen ingang. Hier kunnen tevens buurtactiviteiten zoals avondgym worden georganiseerd.