Wij zijn verhuisd!

Image

Wij zijn verhuisd naar de 2e Daalsedijk nummer 6a. 

Een prachtige oude werkplaats van de NS. Gerestaureerd en getransformeerd tot werkplekken. Samen met Except zijn we de eerste deelnemers van UCo. Deze werkomgeving zal de komende maanden verder vormgegeven en ingevuld worden. Wij krijgen er energie van! Nieuwsgierig? Kom langs voor een kopje koffie, en natuurlijk geven we nog een spetterend openingsfeest....

 

Image

Ons volledige adres:

BLAUW architecten bv bna

2e Daalsedijk 6a

3551 EJ Utrecht

Ons telefoonnummer is hetzelfde gebleven.

Image

     


Jury Rietveldprijs 2022 bekend

Image

De jury voor de komende editie van de Rietveldprijs is vastgesteld. De jury staat dit jaar onder voorzitterschap van architect Francine Houben (Mecanoo). De andere juryleden zijn Janneke Bierman (BiermanHenket), Carin ter Beek (BLAUW People driven architecture), Roy Bijhouwer (Quadrat) en publicist Mark Minkjan

Voor de 17e editie van de prijs komen projecten in aanmerking die in 2020 en 2021 zijn opgeleverd binnen de gemeente Utrecht. In juni zal de jury de genomineerden aanwijzen. De winnaars zullen in november bekendgemaakt worden. Tevens kan er in september  op de genomineerde projecten gestemd worden voor de DUIC Publieksprijs, deze zal tegelijk met de juryprijs worden uitgereikt.

De vorige Rietveldprijs, uitgereikt in 2020, ging naar het door Annebregje Snijders ontworpen busstation Leidsche Rijn. De publieksprijs was voor het Hof van Cartesius, een ontwerp van Charlotte Ernst in samenwerking met Rhaw, Dynamo, Flux, Uitvindersgilde en Archifré.


Documentaire Utrechtse architecten

Image

Aflevering: Carin ter Beek

Ter Beek is met haar kantoor gevestigd in UCo (Utrecht Community) op het Wisselspoorterrein. Het is een voormalig NS-gebouw waarin nu meerdere bedrijven zijn gevestigd. Uitgebreid aandacht is er in de film voor de renovatie en herbestemming van het Jongerius-complex in Utrecht, de fabrikantenvilla en een oud fabriekspand. Daarnaast wordt ze geïnterviewd over eerder werk van haar bureau, zoals een wooncomplex in Amsterdam.

De inspirerende serie over Utrechtse architecten is gemaakt door Johan van Kempen en Jan Ketelaars.

Vier portretdocumentaires geven een inkijk in het werk en de opvattingen van architecten:

#1 Johan Huibers
#2 Carin ter Beek
#3 Casper Schuuring
#4 Jan Poolen

Parmando toont alle vier de documentaires online.

 

Image

     


Raadplegen omwonenden

Herontwikkeling Jan van Galenstraat Utrecht

Image

De bestaande gebouwen op de hoek Jan van Galenstraat en de Kardinaal de Jongweg zullen worden vervangen door nieuwbouw. De initiatiefnemer en gemeente Utrecht vragen omwonenden en andere betrokken personen mee te denken over deze ontwikkeling. In navolging op de tien minuten gesprekken worden hier nu drie digitale overleggen van een half uur ingepland waar u aan deel kan nemen. Het aanmelden gaat via deze link.

BLAUW People driven architecture


Een nieuwe stap

Image

Een nieuwe stap

Na 13 jaar samen #BLAUW, gaan Roel Lichtenberg en ik ieders ons weegs.
We hebben er samen vaker over gesproken, toch is afscheid nemen lastig.
Roel slaat een nog onbekende weg in, vertrouwend op zijn passie en liefde voor het vak.
Ik ben hem #dankbaar voor de samenwerking, voor zijn openheid en loyaliteit.
Dankbaar voor en trots op dat wat we samen hebben opgebouwd.
Het is fijn te weten dat we altijd contact zullen houden en onze wegen elkaar ook weer kunnen kruisen.

Ik heb zin om door te gaan met BLAUW. Deze nieuwe situatie is spannend, maar geeft ook veel energie.
Er is een bepaalde vrijheid en ruimte ontstaan.
Ruimte om BLAUW voort te zetten op een horizontale manier.
Een manier dichtbij mijzelf, samen met een geweldig team en fijne partners!

BLAUW People driven architecture

WE LOVE PEOPLE


Ruud Visser

Associate Partner BLAUW

Image

RV Architectuur en BLAUW gaan samen verder.


Ruud Visser is vanaf 2020 associate partner / senior architect bij BLAUW people driven architecture.

Ruud zal een belangrijke rol gaan spelen in het ontwerpteam van BLAUW. Zijn kennis, vaardigheden en ervaring verrijken het team. Ruud Visser heeft zijn sporen verdiend in herontwikkeling en transformatie. Ruud schakelt moeiteloos van de visie op een opgave naar het detail. Met zijn creativiteit, gedrevenheid en warme, bescheiden persoonlijkheid is hij meer dan welkom in ons team!


Kennisevent UCO

bouwen aan plekken met identiteit

Image

Op het kennisevent Bouwen aan plekken met Identiteit, heeft Roel Lichtenberg samen met Esther Vlaswinkel van SVP een presentatie gehouden over erfgoed en gebiedsontwikkeling; waar creativiteit samenkomt ontstaat de meerwaarde. Een presentatie over het monument als icoon van gebiedsontwikkeling. Over het Jongerius complex en de ontwikkeling van het Defensieterrein in Utrecht.

Het event werd georganiseerd door The-Missing Link Erfgoedadvies met dank aan Boudewijn Goudswaard en Paul Splinter. Onze mede-UCO-ondernemers, Ernest Pelders MCD (OAK Consultants),  Arthur Meerloo & Jurriën de Jong (ABC Nova) en Thessa Henkes & Thessa Fonds  (The Missing Link) verzorgden tevens een keuzesessie.

Het evenement vond plaats bij ons op #UCO, Utrecht Community een voorbeeld van een plek met identiteit en integrale samenwerkingen!


Ledenraad BNA

Image

Samen met 23 collega architecten is Carin ter Beek voor de komende drie jaar benoemd als lid van de ledenraad van de BNA. De ledenraad is nauw betrokken bij de strategische beleidscyclus van de BNA.

Voor de periode maart 2019 tot maart 2021 is de samenstelling van de ledenraad als volgt:

Anna ZinkwegBas NieseBenjamin Robichon, Carin ter Beek, Cees BrandjesChristel SmeetsDon van DaslerErik van ScheijndelGert KwekkeboomHarry AbelsHarvey OttenIngrid DouwesJan BakersMaaike WestingaMarco RomanoMariëtte BroesterhuizenMenno KooistraPaddy SieuwertsPeter DefescheRogier GroeneveldRoy PlevierSuzanne Ellis en Wolbert Vroom

Image

     


Modulaire en circulaire festivalsuite

Image

In opdracht van Liffin ontwerpt BLAUW "Tiny Houses" voor een dancefestival. Het huisje is 100% modulair en circulair. Ultiem comfort tijdens je verblijf op het festival, met een eigen badkamer inclusief douche en toilet, een grote binnenruimte en terras ..

Een leuke opgave i.s.m. The New Makers, creatief en innovatief bouwen; ontwerpen, prefabriceren, transporteren, monteren, overnachten, demonteren, transporteren, monteren, …

Image

Image

     


Westerpark-West

MVRDV presenteert masterplan Westerpark-West

Image

Architectenweb    /    Designboom    /    Archinect

Op de voormalige kantorenlocatie van ING aan de Haarlemmerweg in Amsterdam komen twaalf gebouwen met in totaal 750 woningen. MVRDV presenteerde donderdag het masterplan voor de nieuwe buurt Westerpark-West. Daarnaast ontwierp het bureau vijf gebouwen, de andere gebouwen komen voor rekening van TANK, KRFT, Studio MAKS, DoepelStrijkers en BLAUW people driven architecture.


Voorbereidingen groene tribune Bosbaan

Image

De Bosbaan krijgt ter hoogte van het Olympisch Trainingscentrum van de KNRB (Koninklijke Nederlandsche Roeibond) een vaste 'groene' tribune, die wordt verwerkt in het talud. Om de grond te verdichten zijn er deze week bijna 400 zakken met 1m3 zand geplaatst. Vanaf eind oktober start de inrichting van de nieuwe tribune in het Amsterdamse Bos. We kunnen niet wachten op het eindresultaat!

 

Image

     


Waar begin je aan?!

Image

Donderdag 12 juli een avond over particulier en medeopdrachtgeverschap in Pakhuis de Zwijger. Bewoners komen aan het woord over medeopdrachtgeverschap en nut en noodzaak van meer invloed op de opdracht en het bouwen aan huis, buurt en stad. Voorzitter van CPO Amstelwijck, Ronald Koopmans en Carin ter Beek zijn uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Amstelwijck is een goed voorbeeld van een geslaagd CPO project Een maatpak voor iedereen van initiatief tot interieur. Ben je geïnteresseerd in actuele CPO of PO initiatieven in Amsterdam of Utrecht bel gerust. Wij gaan graag met en voor jullie aan de slag!

 


Opening kantoor Jongerius!

Image

Vrijdag 25 mei is het kantoor Jongerius feestelijk geopend door burgemeester Jan van Zanen, gedeputeerde Mariëtte Pennarts en voorzitter van de stichting Frans van Seumeren. Veel aandacht in de verschillende media; we hebben gewerkt aan prachtig verhaal. 

Tijdens de Dag van de Architectuur houden we gedurende de dag presentaties en rondleidingen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar… schrijf je in via: http://www.aorta.nu/agenda/jongerius-kantoor/


68 woningen Waterveld Schagen

Image

Samen met FARO architecten werken wij voor BPD en Volker Wessels vastgoed aan het woningbouwplan Waterveld in Schagen. Met een vijftal woningtypes maken we een wijk van 68 woningen. Hierbij hebben we een ontwerp gemaakt vanuit de historische opzet van het Loet, de oorsprong van de stad Schagen. Momenteel wordt gewerkt aan de planuitwerking voor de aanvraag omgevingsvergunning.


Studie poppodium Burgerweeshuis

Image

Voor de gemeente Deventer maken we een ruimtelijke studie voor de toekomst van het Poppodium het Burgerweeshuis. Samen met 4Advies, diverse adviseurs en de opdrachtgever puzzelen we naar een toekomstbestendige invulling van programma en gebruik.  


10 Jaar!

Image

Donderdag 01-02-2018; het is tien jaar geleden dat wij zijn gestart met BLAUW architecten. Na mooie projecten, resultaten en samenwerkingen een mijlpaal; tijd voor taart en champagne...! Dank aan ons team en aan alle mensen met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Op naar de volgende tien jaar! 
 

Image

Image

     


Glas in lood Kantoor Jongerius

Image

Zestig glas in lood panelen over het leven en de ambitie van Jan Jongerius; prachtig gerestaureerd door Atelier Hagemeijer. Bewaard gebleven door de jaren heen en nu terug geplaast in de orginele pui. Een geweldig kleurenboeket aan licht valt binnen in de monumentale hal met marmeren vloer en trap. Een tipje van de sluier want de laatste weken van de restauratie zijn aangebroken. Oplevering maart 2018; meer mooi nieuws volgt spoedig.


Kantoor Jongerius bereikt hoogste punt

Image

Donderdag 23 november heeft de restauratie van het kantoor Jongerius haar hoogste punt bereikt. Met het plaatsen van de lantaarns op de hoeken van het kantoor werd dit bijzondere moment gevierd. De gevels zijn gerestaureerd door het omkleden middels een isolatie laag.  Hiermee voorkomen we dat de waardevolle historische self made staalconstructie moeten worden vervangen en behouden kan blijven. Bouwkundig herstel en conservering van het monument worden op deze wijze gecombineerd.


Opening UCo

Image

Vrijdag 22 september werd door burgemeester van Zanen UCo geopend. Een geweldige happening! Met ongeveer 600 genodigden hebben we genoten van een borrel en een hapje. Voor BLAUW een inspirerende plek waar we prettig werken aan mooie projecten. In het komende jaar gaan we ons aantrekkelijk maken door samen te werken met de bedrijven om ons heen. Ben je nieuwsgierig en niet geweest? Bel gerust, voor een kopje koffie maken we tijd.

Carin & Roel

Image

Image

     


Start verbouw boerderij Leusden

Image

We zijn na de bouwvak gestart met de verbouwing van de, prachtig landelijk gelegen, boerderij aan de rand van Leusden. Begin 2018 zijn we klaar, meer informatie volgt…


Nog 9 weken...

en dan verhuizen!

Image

Het is bijna zover, 1 april gaan we verhuizen naar een prachtige plek. Deze oude monumentale treinloods wordt volledig energieneutraal. Samen met andere ondernemers, met een gezonde duurzaamheidsambitie, zullen we hier gaan werken. We kijken er echt naar uit.

Image

     


Nieuwe werkruimte

Image

Onze nieuwe werkruimte begint aardig vorm te krijgen. Een monumentale treinloods met karakteristieke sheddaken, veel licht en energie neutraal gerenoveerd. Except nam samen met de NS het initiatief. Samen met de UCo partners geven wij vorm aan het interieur. Een plan met veel groen en een passende plek voor alle partijen.

Image

     


Mijlpaal

Image - start sloop van de garage

start sloop van de garage

Afgelopen maandag vond een eerste belangrijke stap richting de restauratie en transformatie van het rijksmonument kantoor Jongerius plaats; de demontage van de garage. Deze aanbouw werd in 1943 gebouwd tegen de westzijde van het kantoor van Jan Jongerius. De komende maand wordt het monument losgekoppeld van de aanliggende bebouwing.

Fotografie: Andre Russcher

Image

     


#DVDA Utrecht

Dag van de Architectuur 2016

Image

Tijdens de Dag van de Architectuur heeft "Jongerius" 300 bezoekers mogen ontvangen. Belangstellenden kregen een rondleiding in de gerestaureerde villa en het in 2017 te restaureren kantoor. Roel gaf tekst en uitleg over de transformatie- en restauratieplannen waar we samen met de familie aan werken. 

Image

     


Verbouwing Roeiaccommodatie Rijnland

Image

Roeivereniging Rijnland wil graag het verenigingsgebouw op bepaalde punten verbeteren.
Aan ons de vraag daar samen met hen naar te kijken. Een leuke nieuwe opgave!


Huis-in-huis in Volkskrant Magazine

Image

In het Volkskrant Magazine van zaterdag 28 mei stonden Frank en Carolien met hun boerderij.

Een leuk stuk over hoe zij met hun eigen handen een huis bouwden binnen in een enorme koeienstal. Het ontwerp maakten wij voor hen, maar zij maakten het af. "Het leuke van zo'n huis-in-huis is dat je met een beperkt budget toch zo mooi kunt wonen. Doordat we niet de hele schuur hebben volgebouwd en het dak niet hebben geïsoleerd, wat erg duur is, konden we dit doen." vertelt Carolien tegen de Volkskrant.